Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 15 / 3 - PoloJasno

Autobusové nádraží v Šumperku usiluje o titul stavba roku

12. března 2023 - 12:29

Zpět na seznam článků

V kategorii Dopravní stavby kraje

Autobusové nádraží v Šumperku usiluje o titul stavba roku

autobusové nádraží v Šumperku zdroj foto: archiv

Autobusové nádraží v Šumperku usiluje o titul Stavba roku Olomouckého kraje, a to v kategorii Dopravní stavby. V současné době probíhá hlasování o Cenu veřejnosti, tu si odnese projekt s nejvyšším absolutním počtem hlasů napříč kategoriemi

Projekt rekonstrukce autobusového nádraží si vyžádal několik let příprav, projektové práce byly zahájeny již v roce 2014.

Samotná stavba byla zahájena v květnu 2019 za omezeného provozu nádraží. Hlavní část stavebních prací odstartovala v lednu loňského roku. „Cestující mají k dispozici čtyři nástupiště s dvanácti zastávkami pro příměstské autobusové linky, jedna zastávka je určena pro linky MHD a tři pro výstup. Nástupiště jsou kryta střechami se zeleným porostem. Mobiliář doplnily chytré lavičky, cestující mají k dispozici bezdrátové nabíječky i klasické a USB zásuvky na dobíjení mobilních telefonů a dalších zařízení. Nástupiště osvětlují chytré lampy, které dle potřeby mění intenzitu osvětlení. Samozřejmostí je možnost wi-fi připojení. Na koncích nástupišť byly vysazeny vzrostlé stromy, zelení byly osázeny i další místa v areálu nádraží i přednádraží. Součástí projektu je retenční nádrž na dešťovou vodu. Cestujícím slouží také nová výpravní budova s čekárnou. Budova je klimatizována, plně bezbariérová a cestujícím nabízí sociální zázemí, wifi připojení a služby informační kanceláře. V blízkosti nové výpravní budovy byla umístěna restaurovaná socha boha Merkura, ochránce cestujících. Skulptura byla původně součástí kamenné kašny na náměstí u radnice,“ uvedla tisková mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová.

Rozsáhlou rekonstrukcí prošlo také přednádraží na druhé straně Jesenické ulice, která lokalitu protíná. „Vzniklo zde parkoviště pro sto třicet automobilů a devět stání pro autobusy, řidiči mají díky smart systému přehled o tom, kolik je volných parkovacích míst. Vyrostla zde i cyklověž pro uložení 118 jízdních kol. Celý areál hlídá kamerový systém,“ dodala mluvčí

Náklady na realizaci autobusového nádraží a okolí dosáhly částky 169 milionů korun. Investorem stavby je město Šumperk ve spolupráci se společností ČSAD Ostrava, která financovala výstavbu výpravní budovy. „Autoři projektu jsou architekt Miloslav Tempír a projektant Luděk Cekr, stavbu realizovala společnost Terminál Šumperk, což je sdružení firem IMOS Brno a PSG DS Brno,“ upřesnila Soňa Singerová.

Dopravní stavbu můžete podpořit ZDE

Autor: red., mus. S. Singerová

Fotogalerie

autobusové nádraží v Šumperku            zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.