Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Bicyklů v silničním provozu přibývá

16. května 2023 - 14:13

Zpět na seznam článků

Roste s tím ale i počet smrtelných nehod cyklistů

Bicyklů v silničním provozu přibývá

ilustrační snímek zdroj: archiv

Předběžné statistiky dopravních nehod za leden až duben tohoto roku poukazují na velmi varovnou bilanci, zejména u cyklistů. Ve zmiňovaném období došlo na našich silnicích k 713 nehodám s účastí cyklistů, při kterých jich osmnáct zemřelo, třicet jich bylo těžce zraněno a dalších 561 jich bylo zraněno lehce.

Není obvyklé, aby si ještě před zahájením hlavní cyklistické sezóny vyžádaly dopravní nehody tolik obětí mezi cyklisty. „Cyklistů v silničním provozu přibývá, ať už jde o sport či dopravu po městě. Aktivní pohyb na kole je pozitivním trendem, vyžaduje ale od motoristů i cyklistů samotných vzájemnou ohleduplnost a dodržování pravidel. Ročně na našich silnicích zemře čtyřicet cyklistů. Letos evidujeme od ledna do dubna, ještě před zahájením hlavní sezony, již osmnáct obětí. Je důležité, aby cyklisté dávali správně přednost v křižovatkách, byli dobře vidět a nosili přilby. Řidiči aut na druhé straně mají zpomalit v místech, kde se cyklisté pohybují, pozorně sledovat v provozu i menší jednostopá vozidla a dodržovat bezpečný boční odstup od cyklisty,“ řekl vedoucí oddělení BESIP MD Tomáš Neřold.

Počet cyklistů rok od roku narůstá, zejména v městské mobilitě můžeme zaznamenat velmi pozitivní trend. Nárůst počtu cyklistů až o padesát procent potvrzují reálná data z automatických sčítačů. To s sebou přirozeně nese i zvýšenou nehodovost.

Heslem letošního Světového týdne bezpečnosti silničního provozu (probíhá v období od 15. do 21. května) je proto „rethink mobility“ - tedy změna konceptu mobility, se zvýšením podílu chůze, jízdy na kole a využívání veřejné dopravy. „V reakci na rostoucí počet lidí na kolech a související nehodovost rozvíjíme projekt Cyklovize 2030. Jde o nástroje pro tvorbu bezpečné dopravní sítě pro moderní prostředky individuální dopravy v České republice. Projekt má přispět k tomu, aby se síť budovala a fungovala podobně, jako je tomu u železnice nebo silnic,“ říká národní cyklo koordinátor Jaroslav Martinek.

Typickým účastníkem smrtelné dopravní nehody s účastí cyklisty je člověk ve věku nad padesát pět let. Nejčastějším typem nehod je potom srážka cyklisty s automobilem, přičemž viníkem bývá z 58 procent řidič vozidla a z 38 procent cyklista (zbylá procenta tvoří nehody, u kterých nešlo jednoznačně identifikovat viníka dané nehody).

Časté jsou ale také nehody, při kterých cyklista havaruje sám, typicky jde o nezvládnutí řízení kola a náraz do pevné překážky. „Nejčastěji dochází ke kolizím na křižovatkách, kdy jeden z účastníků nedá přednost tomu druhému. Ve městech, při nižších rychlostech, končí tyto střety většinou s lehkým zraněním. Mimo město, kde k těmto střetům dochází častěji ve vyšších rychlostech, dochází mnohem častěji k těžkým až smrtelným zraněním cyklisty. Bez ohledu na přednost v jízdě jednotlivých účastníků je proto vždy zásadní, navázat oční kontakt s druhým účastníkem, aby bylo jisté, že se vzájemně vidíte a víte o sobě. Cyklista může ke své bezpečnosti výrazně přispět tím, že bude dobře viditelný a sám bude mít dobré rozhledové podmínky. Řidiči automobilů naopak musí věnovat zvýšenou pozornost rozhlížení a nečekat na silnici pouze stejně velký stroj, jako je ten jejich. Pokud jste v roli cyklisty, mějte na sobě a na kole reflexní prvky, včetně bočních odrazek a přinejmenším za snížené viditelnosti (v dešti, šeru apod.) buďte vždy osvětlení vpředu i vzadu,“ doporučuje Tomáš Neřold.

Autor: red., T. Neřold

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.