Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Dvanáct modernizovaných souprav bude jezdit na tratích v kraji

08. prosince 2021 - 17:50

Zpět na seznam článků

Od výrobce Stadler Pankow

Dvanáct modernizovaných souprav bude jezdit na tratích v kraji

Stadler zdroj foto: OLK

První modernizovaná motorová jednotka řady 646 výrobce Stadler Pankow začala v rámci zkušebního provozu vozit cestující na trati z Olomouce do Drahanovic. Kompletní modernizaci má na starosti slovenská společnost ŽOS Zvolen a týká všech dvanácti souprav, které České dráhy pořídily v Německu pro zajištění regionálních spojů právě v Olomouckém kraji.

První jízdu absolvovala jednotka 646.016 na spoji Os 14017 z Olomouce hl.n. do Drahanovic. Jedná se o soupravu, která prošla kompletní modernizací interiéru a cestujícím tak nabízí maximální komfort. Ještě v tomto týdnu by na stejné trati měla být nasazena také další modernizovaná souprava řady 646. „Vedle trati Olomouc – Drahanovice, kde Olomoucký kraj objednává spoje v rámci provozního souboru Haná, pak budou další renovované jednotky postupně nasazovány také v rámci provozního souboru Sever, a to na tratích ze Šumperka do Hanušovic nebo z Olomouce do Moravského Berouna. Na těchto tratích bude jezdit celkem dvanáct těchto vozidel, všechna budou uvedena do provozu během příštího roku,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD odpovědný za osobní dopravu.

Stadler zdroj foto: OLK

Dvanáct moderních klimatizovaných jednotek řady 646 se sníženou podlahou od výrobce Stadler Pankow, které poskytnou komfortní cestování také cestujícím na invalidním vozíku, pořídily České dráhy v Německu. „Všechny jednotky budou v jednotném vzhledu, kdy vnější nátěr v korporátních barvách Českých drah doplňují polepy s motivy Olomouckého kraje. Modernizovaná souprava je vybavena LCD monitory, cestujícím zpříjemňuje jízdu Wi-Fi připojení, ve vlaku nechybí elektrické zásuvky pro nabíjení drobné elektroniky, audiovizuální informační systém nebo GPS lokace pro sledování pohybu vlaku v systému KIDSOK,“ uvedla tisková mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

Ještě před samotnou velkou modernizací České dráhy zprovoznily pět vlaků Stadler GTW vlastními silami. Se soupravami už se tak cestující na tratích v kraji setkávají téměř dva roky. I těchto jednotek se ale týká současná kompletní renovace. „Výběr dodavatele modernizace vlaků trval o několik měsíců déle, než byl původní předpoklad. Smlouvu nakonec České dráhy podepsaly se slovenskou firmou ŽOS Zvolen. Ta začala s postupnou obnovou jednotek zhruba před rokem. Hodnota zakázky je 270 milionů korun,“ upřesnila mluvčí Rajnochová.

Autor: red., Vanda Rajnochová, zdroj foto: OLK

Fotogalerie

Stadler                           zdroj foto: OLK
Stadler                           zdroj foto: OLK
Stadler                           zdroj foto: OLK

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.