Čtvrtek 12. září 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Šumperský kulturák představí nadějné umělce

12.09.2024 - Šumperský kulturák představí nadějné umělce - Na...

Počasí

12.09.2024 - Čtvrtek

Teplota: 13 / 9 - obcasny-Déšť

13.09.2024 - Pátek

Teplota: 12 / 9 - obcasny-Déšť

Jako fénix z popela

21. srpna 2024 - 17:01

Zpět na seznam článků

Hasiči spolu se šumperským muzeem zvou na výstavu

Jako fénix z popela

pozvánka zdroj: HZS OLK

Přijměte pozvání na netradiční výstavu Jako Fénix z popela, kterou letos připravilo Vlastivědné muzeum v Šumperku ve spolupráci s profesionálními šumperskými hasiči. Prostřednictvím výstavy a doprovodných akcí chce připomenout 30 let od ničivého požáru šumperského divadla. Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 22. srpna od 18 hodin.

Brzké úterní ráno 25. října 1994 je v dějinách divadla zapsáno černým písmem. S rozsáhlým požárem se potýkaly desítky profesionálních i dobrovolných hasičů dva dny. Budovu plameny téměř zničily. Tehdy to vypadalo, že éra profesionálního divadla po třiačtyřiceti letech navždy končí. Naštěstí se zvedla obrovská vlna solidarity nejen mezi divadelníky, ale i veřejností. Díky jejich darům, finanční podpoře sponzorů a státu se podařilo sehnat peníze na celkovou rekonstrukci a stálou profesionální scénu zachovat.

Výstava, kterou muzeum pořádá ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje, územním odborem Šumperk, a Divadlem Šumperk mapuje období od požáru v roce 1994 po znovuotevření divadla v říjnu 2000. Vedle fotografií, textového materiálu, ukázek projektové dokumentace a upomínkových předmětů vztahujících se ke slavnostnímu otevření ji doplní sestřih dobových reportáží Studia S, České televize a dokumentu Miroslava Horáčka nazvaného Jako fénix z popela. Část výstavy se zaměří na rozdíl ve vybavení hasičů a v bezpečnosti při požárech dnes a před 30 lety a na požární ochranu.

Na 1. října je pak připraveno vzpomínkové odpoledne pro veřejnost. Součástí budou ukázky hasičské techniky před divadlem, beseda s pamětníky a také se zástupci hasičů ve velkém sále. Akce vyvrcholí evakuací návštěvníků ze zakouřených prostor divadla.

 

Autor: red., L. Balážová

Fotogalerie

pozvánka                     zdroj: HZS OLK
pozvánka                     zdroj: HZS OLK

Související články

Další články z rubriky

Dopravní nehoda na křižovatce v Šumperku

Dopravní nehoda na křižovatce v Šumperku

Řidič přehlédl motorkáře

Řidič na Jesenicku přejel do protisměru

Řidič na Jesenicku přejel do protisměru

Nehoda dvou vozidel si vyžádala zranění

Exkluzivní Fotogalerie

Revival Invaze 2024

Revival Invaze 2024

Fotek: 67
Přidáno: 24.08.2024

Rapotínská výstava mečíků

Rapotínská výstava mečíků

Fotek: 63
Přidáno: 11.08.2024

Den s Horskou službou III.

Den s Horskou službou III.

Fotek: 72
Přidáno: 22.07.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.