Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Jízda časem na historických kolách

14. října 2021 - 13:36

Zpět na seznam článků

Silniční muzeum ve Vikýřovicích zve na unikátní výstavu

Jízda časem na historických kolách

pozvánka na výstavu zdroj: MS

Sbírku historických jízdních kol Jana Hlavatého z Postřelmova a zajímavých doplňků na kola ze sbírky Vladimíra Koukoly ze Šumperka si zájemci mohou prohlédnout ve Vikýřovicích.

Jízdní kolo – první dopravní suchozemský dopravní prostředek poháněný vlastní silou, dostupný téměř všem – nejen urychlilo náš pohyb za prací i zábavou, ale určitě také zlepšilo zdraví a kondici všech bicyklistů, velocipedistů a kolařů.   Historie jízdního kola s vlastním pohonem nohou začala v nejstarších dobách různými odstrkovadly, časem doplněnými řídítky, pedály, brzdami a převody. Pohon jen za pomoci vlastních nohou (někdy i rukou) však jízdním kolům zůstal až do dnešní doby, kdy se však stále více prosazují kola poháněná též motorem.  Však také označení „velociped“ je složením dvou latinských slov – VELOX, velocis (rychlý) a PES, pedis (noha) – tedy „rychlá noha“.  Přes první náčrt Leonarda da Vinci, běhací stroje (drezíny) německého vynálezce Karla von Draise, nebezpečná vysoká kola, kostitřasy, se vývoj jízdních kol postupně přenesl až k  moderním roverům, vylepšovaných v průběhu 20. století v podstatě až do dnešní podoby.

Výstava „Jízdní kola v čase“ ukazuje historický vývoj tohoto oblíbeného dopravního prostředku na více jak třiceti vystavených exponátech ze sbírky Jana Hlavatého.  Nejstarším originálem je dřevěné kolo přechodového typu z roku 1872, další dřevěná kola jsou modely vyrobené podle originálů z let  1839 a 1853. Vystaveny jsou také originály oblíbených vysokých kol z let 1890 – 1893. Početná je především kolekce jízdních kol z počátku 20. století až po modely z poloviny 40. let 20. století. Jsou mezi nimi známé i méně známé značky – mezi unikáty patří jízdní kolo Royal Enfield z roku 1902, zahraniční firmy zastupuje např. kolo francouzské firmy Peugeot, německé bicykly značky Dürkopp a Wanderer nebo rakouské zbrojovky Steyr.  Z českých výrobců jsou to potom kola výrobců Zborojovka Brno, Premier, Tatra, Koruna, Hrdlička ad. Nechybí ani kola naší regionální firmy Velamos, která zapůjčil Vladimír Hlavatý. Právě z jeho sbírky jsou i kolekce doplňků na jízdní kola – svítilen, výstražných zvonků, firemních štítků a odrazek.

Výstava bude ve Velkém výstavním sále Muzea silnic ve Vikýřovicích ke zhlédnutí až do konce ledna.

Autor: red., A. Turková, zdroj foto: MS

Fotogalerie

pozvánka na výstavu              zdroj: MS
pozvánka na výstavu zdroj: MS
pozvánka na výstavu zdroj: MS
pozvánka na výstavu zdroj: MS

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.