Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

Lesníci opravili turistickou stezku z Račího Údolí

01. června 2020 - 17:43

Zpět na seznam článků

Na vyhlídku Čertova kazatelna.

Lesníci opravili turistickou stezku z Račího Údolí

nová stezka zdroj foto: asol

Turistická stezka k Čertovým kazatelnám v přírodní rezervaci Račí Údolí nedaleko Javorníku se dočkala opravy. První polovinu stezky opravila společnost Arcibiskupské lesy a statky Olomouc – polesí Vápenná, která spravuje přilehlé lesy, s pomocí dotace Olomouckého kraje.

Hlavním důvodem opravy bylo usměrnění pohybu turistů na vyznačené chodníky a zajištění jejich bezpečnosti. ,,Turisté si zkracovali stezku přes příkré lesní svahy, které pak trpěly erozí a navíc lidem hrozilo uklouznutí na kameni či kořenu. Nechali jsme proto postavit pevné zábradlí, které poskytne turistům dostatečnou oporu a zároveň jim zabrání vstupovat mimo vyznačenou trasu do lesního porostu, kde by mohlo dojít k poškození vzácné flory,“ informuje hajný Petr Valůšek z Arcibiskupských lesů a statků Olomouc.

Obnova stezky s sebou nenesla pouze nové zábradlí, ale také komplexní úpravu terénu. ,,Museli jsme především nechat zpevnit a srovnat povrch stezky, který byl místy propadlý a po krajích velmi rozvolněný. Poté jsme mohli usadit dřevěné zábradlí. Kůly jsou vyrobeny z modřínu, aby vydržely co nejdéle. Samotné držadlo zábradlí je ze smrkového dříví,“ popisuje nově obnovenou turistickou stezku vedoucí polesí Vápenná Vlastimil Koňařík a dodává, že dřevo na výrobu zábradlí pochází z místních hospodářských lesů.

Čertova kazatelna zdroj foto:asol

Turistická stezka vedoucí k oblíbeným vyhlídkám na Čertovy kazatelny je zatím opravena do první poloviny a částkou třicet tisíc korun ji pomohla zafinancovat dotace olomouckého kraje z Programu na podporu aktivit v oblasti životního prostředí a zemědělství 2019. ,,Stezku bychom rádi opravili až do jejího konce k Čertovým kazatelnám, ale takové jsou zatím jen plány, vše bude záviset na financích,“ vysvětluje výrobní ředitel Arnošt Buček.

Autor: red., D. Málková, zdroj foto: alsol

Fotogalerie

nová stezka                              zdroj foto: asol

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.