Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Nejtěžší etapu Winter Survival 2014 mají vojáci za sebou

30. ledna 2014 - 11:45

Zpět na seznam článků

Přečkali noc v lese ve spacácích

Nejtěžší etapu Winter Survival 2014 mají vojáci za sebou

Winter Survival 2014 zdroj foto:Armáda ČR

Nouzové přespání v prostoru chat Na Bařinách bylo dalším prubířským kamenem náročné armádní soutěže Winter Survival 2014, která se od 27.ledna koná v Jeseníkách. Bez větší úhony ho přečkala všechna družstva, i když nad ránem znavená těla závodníků mučila teplota minus sedm stupňů.  

Ve středu ráno ze soutěže odstoupilo jedno družstvo Vojenské policie Praha ze zdravotních důvodů. Účastníky zimního přežití na přesunu čekaly další disciplíny, které prověřily, nakolik jsou připravení na plnění speciálních úkolů.

Soutěžní den začal dvoukolovou disciplínou "překážková dráha“. Vojáci na padesátimetrové trati překonávali nízké, uměle vytvořené překážky, na níž táhli a přemisťovali různá břemena. Šlo přitom o bezchybné absolvování všech překážek a rychlost.

Winter Survival 2014 zdroj foto:Armáda ČR

Na Videlském sedle tělocvikáři z Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany připravili opět disciplínu vyžadující volbu správné strategie. Zadáním bylo pomocí lana táhnout nákladní vozidlo Tatra 810 ve vymezeném úseku. Závodníci mohli využít fixního bodu, kterým byl mohutný strom.

Winter Survival 2014 zdroj foto:Armáda ČR

Drtivá většina družstev správně sestrojila kladkostroj a nákladní automobil přetáhla o deset metrů dál v časovém limitu do deseti minut. „Náročnost této soutěže spočívá také v tom, že úkoly vyžadují po vojácích nejen fyzický výkon, ale i uvažování. A to při extrémních úkolech mnohdy není jednoduché. Důležitá je schopnost dokázat se ve stresu správně rozhodnout,“ popsal závod rozhodčí podplukovník David Ullrich.

Dojezd do cíle vytrvalostní etapy pořadatelé okořenili disciplínou „první pomoc v poli“. Na parkovišti vojenské zotavovny Ovčárna pod Pradědem, která se po dobu závodu Winter Survival pravidelně stává příjemnou domovskou základnou vojáků, byli závodníci postaveni před úkol poskytnout první pomoc dalším kolegům, jež byli zraněni výbuchem granátu v budově.

Winter Survival 2014 zdroj foto:Armáda ČR

Členové soutěžních hlídek museli ošetřit několik vážných zranění, a to poranění hrudníku střepinami, devastující poranění horních a dolních končetin, tepenné krvácení a tržné rány v obličeji. Figuranty maskovala pracovnice Českého červeného kříže a splnění disciplíny vyhodnocovali příslušníci zdravotnické služby AČR.

Winter Survival 2014 zdroj foto:Armáda ČR

Podle průběžných výsledků armádní soutěže Winter Survival 2014 je na prvním místě tým 7.mechanizované brigády Hranice, na druhém místě družstvo Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí a na třetí pozici hlídka 14. pluku logistické podpory Pardubice.

Autor: red.,P.Pazdera,zdroj foto:Armáda ČR

Fotogalerie

Winter Survival 2014     zdroj foto:Armáda ČR

Související články

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.