Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Nové zkušební otázky v autoškolách lépe připraví

18. ledna 2022 - 12:32

Zpět na seznam článků

Poprvé i díky videím

Nové zkušební otázky v autoškolách lépe připraví

ilustrační snímek zdroj foto: archiv MD

Již brzy se zájemci o získání řidičského oprávnění budou v testech i při přípravě na ně setkávat s dalšími novými otázkami. Ty se nyní zaměřují na řešení častých situací na našich silnicích, jako je například jízda za snížené viditelnosti či řešení situací na různých typech křižovatek. Nyní poprvé i s dynamickými otázkami ve formě tří videí.

Nové zkušební otázky v úterý 18. ledna představili zástupci Ministerstva dopravy, Asociace autoškol a Ředitelství služby dopravní policie PČR. „Bezpečnost silničního provozu je jednou z mých priorit, proto oceňuji, že v první polovině února letošního roku budou do testů pro nové zájemce o řízení zařazeny nové otázky, které připravují na každodenní situace za volantem. Také se v této sadě poprvé u nás objeví i video otázky, což je věc, kterou budeme v budoucnu dále rozvíjet,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Nová sada obsahuje třicet pět textových otázek a tři video otázky. V rámci zkoušky z odborné způsobilosti žadatelů o řidičská oprávnění budou otázky zařazeny od 13. února.

Zájemci se s nimi mohu seznámit a vyzkoušet si je na webu noveotazky.cz. „V textových otázkách ze zkoušky z předpisů o provozu na pozemních komunikacích a zdravotnické přípravy se nyní zaměřujeme na aktuální témata, jako je jízda automobilem za snížené viditelnosti, což je téma v zimě velmi aktuální,“ charakterizuje novou sadu předseda Asociace autoškol Aleš Horčička.

Teoretické zkoušky žadatelů o řidičská oprávnění probíhají na počítačích v dvě stě šesti obcích s rozšířenou působností po celé republice. Testy skládají žadatelé on-line v systému Ministerstva dopravy.

Každý žadatel jimi musí projít. Každý žadatel je musí úspěšně absolvovat, aby mohl pokračovat v praktické části zkoušky, tj. v jízdách. „Na přípravě nových testových otázek rádi spolupracujeme, protože můžeme předávat naše zkušenosti z praxe. Z učeben a od počítače se tak lehce uchazeč o řidičské oprávnění dostává do každodenního provozu, i když zrovna nesedí s instruktorem za volantem. To je pro nás důležité,“ doplňuje plukovník Jiří Zlý, ředitel služby dopravní policie PČR.

Nové otázky jsou součástí projektu Nová generace testových otázek pro žadatele o řidičské oprávnění. „Jde o sto nových textových a dvacet animovaných dopravních otázek pro zkoušky v autoškolách, které postupně nasazujeme do ostrých testů. S testovými otázkami ke zkouškám v autoškole se ročně setká až sto dvacet tisíc zájemců o řidičské oprávnění, kterým se snažíme zařazením těchto nových otázek představit aktuální trendy v každodenním provozu,“ dodává tiskový mluvčí ministerstva František Jemelka.

Autor: red., F. Jemelka - MD

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv MD

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.