Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

ŠumpeRUN 2024

18.04.2024 - ŠumpeRUN 2024 - Registrujte se do závodu na nové trati...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Šička Jitka Pospíšilová pracuje v nemocniční prádelně od roku 1986

08. listopadu 2015 - 21:30

Zpět na seznam článků

ROZHOVOR s Vladimírou Kuglerovou z Nemocnice Šumperk - prádelenský provoz a jeden den v něm

Šička Jitka Pospíšilová pracuje v nemocniční prádelně od roku 1986

Jitka Pospíšilová pracuje v prádelenském provozu Nemocnice Šumperk od roku 1986 foto: sumpersko.net

Nemocniční prádelenský provoz si běžný návštěvník zdravotnického zařízení neumí snad ani představit. Maximální dohled nad hygienou, protože se zde musí vyprat vše, co nemocnice potřebuje.

Při prohlídce provozu jsme zjistili, že má unikátní i vlastní šicí dílnu, která provádí běžné opravy. Ohromilo nás číslo, které se týká měsíčního úbytku prádla. Ochotného a zasvěceného průvodce jsme našli v osobě vedoucí provozu, Vladimíry Kuglerové.

Ing. Vladimíra Kuglerová - vedoucí prádelenského provozu foto: sumpersko.net

Můžete přiblížit denní množství prádla, které se zde vypere? Jedná se jen o prádlo z nemocnice, nebo perete i pro cizí subjekty?

Vladimíra Kuglerová:  Denně prádelna vypere průměrně tři tuny prádla za jednu směnu, momentálně pracujeme v jednosměnném provoze. Zhruba padesát procent kapacity prádelny využíváme pro naši nemocnici, třicet procent pro okolní nemocnice a dvacet procent pro ostatní zákazníky (zdravotnická zařízení, hotely, penziony, firmy, školy, domácnosti..)

Nemocnice Šumperk - prádelenský provoz foto: sumpersko.net

Jaké stroje využíváte. Najdou se zde i rarity?

Vladimíra Kuglerová: V prádelně využíváme prací stroje PAC 120, MB-44, MB-26, F-22, Primus 7, Prací linku Senking, sušiče DA-11, D-25, SB 30, válcový žehlič K350/R, žehlič Setra, soupravu žehlicích lisů – dva lisy tělové, jeden rukávníkový a jeden límcový. Raritou můžeme nazvat malý mandl K350/R, který je v provozu již více jak čtyřicet let a bez nějž bychom si dnes provoz ani neuměli představit.

Nemocnice Šumperk - prádelenský provoz foto: sumpersko.net

Můžete přiblížit, jak probíhá příjem prádla, až po samostatný výstup a expedici?

Vladimíra Kuglerová: V příjmu pracovnice prádlo zaevidují a roztřídí. Zdravotnické prádlo se pere v prací lince Senking. Prádlo z každého oddělení se dá do samostatné komory, u kterých se nastaví programy na daný druh prádla, toto je navoleno dodavatelem prací chemie. Ostatní prádlo se pere v sólo pračkách pro každého zákazníka odděleně. Opět je zde navoleno dávkování dle druhu prádla. Pak se prádlo suší v bubnových sušičkách, které je určené k žehlení na žehlicí lince Setra sušíme do vlhka, stejně tak tvarované prádlo určené k žehlení na žehlicích lisech. Ostatní sušíme do sucha. Po sušení se prádlo roztřídí podle druhu a zákazníka a buď se žehlí na žehlicí lince (velké kusy) nebo na válcovém žehliči (menší kusy). Tvarované prádlo se žehlí na soupravě menších lisů. Při žehlení se vytřídí poškozené prádlo, které se buď vyřadí, nebo se dá do šicí dílny k opravě. Poté se prádlo zkompletuje dle zákazníků a vydá se buď přímo osobně na prádelně zákazníkovi, nebo je naši řidiči rozvezou dle harmonogramu svozu a rozvozu prádla na příslušná oddělení nemocnice nebo přímo prádlo dovezou konečnému zákazníkovi.

FOTOGALERIE: Nemocnice Šumperk - prádelenský provoz

Nemocnice Šumperk - prádelenský provoz foto: sumpersko.net

Kolik má prádelna zaměstnanců - kolik dnů v roce pere?

Vladimíra Kuglerová: Celkem je v prádelenském provozu zaměstnáno třiačtyřicet lidí, z toho čtyři řidiči a jeden technik – elektrikář. Takže přímo na prádelně je osmatřicet  lidí. Pereme každý všední den. Pokud jsou svátky, prádelna nemůže být odstavena déle jak tři dny v kuse. Pak musíme zařadit i mimořádné směny.

Nemocnice Šumperk - prádelenský provoz foto: sumpersko.net

Součástí prádelny je i žehlírna, mandlovna, což je asi nejdražší část procesu. Kolik toho denně ženy musí zvládnout?

Vladimíra Kuglerová: Pracovnice na žehlicích lisech a mandlu musejí zvládnout, samozřejmě, veškeré vyprané prádlo dle rozpisu. Zdravotnické prádlo pro okolní nemocnice musí být připraveno do druhého dne, ostatní do dvou dnů. Mezi takové chlouby nemocniční prádelny patří vlastní šicí dílna. V ní je od roku 1986 zaměstnána paní Jitka Pospíšilová. Šicí dílna zde prádelně funguje od počátků zdravotnického zařízení. Slouží zejména k opravám prádla, pracovních oděvů doktorů a sester, šití polštářků, závěsů, záclon pro nemocniční. V současné době máme dvě šičky.

Nemocnice Šumperk - prádelenský provoz foto: sumpersko.net

Nemocnice Šumperk - prádelenský provoz foto: sumpersko.net

Jak velký je například roční úbytek prádla v nemocnici?

Vladimíra Kuglerová: Na všech odděleních nemocnice se dělá čtvrtletně inventarizace prádla a chybějící, nebo vyřazené prádlo se dokupuje podle normativů pro jednotlivá oddělení. Bývá to v průměru deset procent ročně.

Nemocnice Šumperk - prádelenský provoz foto: sumpersko.net

Uvažujete o jejím rozšíření, tak aby nemocnice mohla prát prádlo i pro veřejnost?

Vladimíra Kuglerová: Prádelna využívá dvacet procent své kapacity pro praní prádla široké veřejnosti. Co se rozšíření objemu týče, není problém zařadit další směny, abychom pokryli veškeré požadavky zákazníků.

Nemocnice Šumperk - prádelesnký provoz foto: sumpersko.net

Který stroj považujete za unikát? Ještě jednou se dotknu strojového parku. Pračka, která sama pozná míru umaštění je schopna prát atd

Vladimíra Kuglerová: Množství prací chemie je jak pro jednotlivé komory prací linky Senking, tak pro sólové pračky nastaven od dodavatele. Rozlišuje se o jaké prádlo, z jakého oddělení jde, kdy prádlo z kožního je více mastné, dětské zase potřebuje jemnější praní, silně znečištěné montérky mají také svůj program apod. To vše je zohledněno v navolení různých pracích programech. Obsluha zvolí příslušný program pro daný druh prádla a tím navolí předepsané množství prací chemie. Může v krajním případě jednorázově navýšit dávku pracího prostředku (odmašťovače, bělicího prostředku, a pod.).

Nemocnice Šumperk - prádelenský provoz foto: sumpersko.net

Autor: red.,a.č., foto: sumpersko.net

Fotogalerie

Jitka Pospíšilová pracuje v prádelenském provozu Nemocnice Šumperk od roku 1986   foto: sumpersko.net

Související články

Další články z rubriky

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

Začíná festival populárně-vědeckých filmů AFO

Začíná festival populárně-vědeckých filmů AFO

Olomouc se na týden stane světovým centrem popularizace vědy

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.