Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 5 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 21 / 10 - PoloJasno

Správa železnic letos doplní závorami dalších 39 přejezdů

31. ledna 2020 - 13:11

Zpět na seznam článků

Zvyšování bezpečnosti na železničních kříženích se silnicemi

Statistiky mimořádných událostí způsobených řidiči motorových vozidel na přejezdech potvrzují, že se tento přístup osvědčil. Správce infrastruktury pokračuje i v prevenci a minulý týden spustil nová informační videa Bezpečná železnice zaměřená právě na chování řidičů na přejezdech. „Statistiky skutečně verifikují klesající trend ve vývoji počtu nehod na přejezdech. Tento fakt potvrzuje, že masivní investice Správy železnic do zabezpečení přejezdů v uplynulých letech mají své opodstatnění a začínají se již také projevovat v praxi,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

V letošním roce Správa železnic doplní závory na osmnácti přejezdech na silnicích první třídy. „Na komunikacích druhé třídy pak dojde k doplnění u deseti přejezdů a na silnících třetí třídy se jedná o jedenáct instalací závorových břeven. Vedle toho bude dalších třináct přejezdů situovaných na silnicích třetí třídy nově doplněno o výstražnou světelnou signalizaci,“ uvedl tiskový mluvčí SŽ Marek Illiaš.

Od minulého týdne jsou spuštěna informační videa v rámci kampaně Bezpečná železnice. Spoty ukazují, jak by se řidiči motorových vozidel měli správně chovat při přejíždění přejezdů. Vývoj počtu mimořádných událostí na železnici v České republice není výrazně odlišný od zbytku Evropy. Podle statistik připadá v ČR 2,6 obětí na tisíc přejezdů, zatímco v EU se jedná o 2,8 obětí na stejný počet úrovňových křížení.

Závěry vyšetřování nehod na železničních přejezdech ukazují, že největší podíl na jejich vzniku je způsoben nepozorností a porušováním pravidel silničního provozu ze strany řidičů motorových vozidel. K nejčastějším prohřeškům patří nedodržování maximální povolené rychlosti, nerespektování signalizace přejezdu a nedostatečná pozornost věnovaná řízení.

Autor: red., M. Illiaš

Fotogalerie

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.