Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

V kraji ukončí letošní sezónu páry

07. října 2021 - 12:47

Zpět na seznam článků

Tradiční „Zamykání točny“

V kraji ukončí letošní sezónu páry

Rosnička zdroj foto: ČD

V sobotu 9. října proběhne v olomouckém depozitáři ČD Muzea tradiční akce „Zamykání točny“. Fanoušci železnice se při této příležitosti svezou historickým vlakem s parní lokomotivou Rosničkou z olomouckého hlavního nádraží do Domašova nad Bystřicí, Drahanovic nebo Olomouce-Řepčína. Muzeum s expozicí historických lokomotiv a motorových vozů bude přístupné od 9 do 17 hodin.

Zamykání točny udělá v sobotu pomyslnou tečku za letošní parní sezónou v Olomouckém kraji. Návštěvníci se při této příležitosti svezou historickým vlakem, v jehož čele pojede parní lokomotiva 464.202 Rosnička. V soupravě vlaku budou řazené vozy bývalé 3. třídy a služební vůz pro přepravu kočárků. Připravené budou celkem tři jízdy z olomouckého hlavního nádraží: v 8.20 do Domašova nad Bystřicí a zpět, v 11.40 do Drahanovic a zpět a v 15.30 do Olomouce-Řepčína a zpět.

Během sobotní akce, od devíti do sedmnácti hodin, budou mít zájemci možnost navštívit olomoucký depozitář ČD Muzea. „Ten je běžně nepřístupný a otevírá se několikrát do roka při speciálních akcích. Návštěvníci si tu prohlédnou skvosty naší železniční historie, jakými jsou například nejstarší provozuschopná parní lokomotiva na našem území Kocúr (314.303) z roku 1898, motorová lokomotiva Sergej z roku 1973, motoráček Kredenc (M 262.018) z roku 1950, elektrická Bobina (E 499.085) z roku 1958 a další zajímavé motorové lokomotivy a vozy. Součástí sbírek v depozitáři je i zmiňovaná parní lokomotiva Rosnička, která bude během sobotního „Zamykání točny“ zajišťovat speciální jízdy do okolí hanácké metropole,“ uvedla tisková mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

Autor: red., V. Rajnochová, zdroj foto: ČD

Fotogalerie

Rosnička                                  zdroj foto: ČD

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.