Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Dvě stě přejezdů má letos projít rekonstrukcí

10. ledna 2021 - 13:04

Zpět na seznam článků

Za téměř dvě miliardy korun

Dvě stě přejezdů má letos projít rekonstrukcí

závorová břevna včetně nové technologie kompozitových břeven s LED diodami zdroj: SŽ

Správa železnic pokračuje ve zvyšování bezpečnosti na železničních přejezdech. V loňském roce zrekonstruovala celkem sto padesát pět úrovňových křížení za více než 1,5 miliardy korun.

Letos plánuje upravit dalších dvě stě přejezdů s předpokládanou částkou téměř 2 miliardy korun. „Každoroční navyšování přidělených investičních prostředků se pozitivně projevuje také na stále vyšší částce, která je určena na potřebné úpravy přejezdů. Díky tomu zvyšujeme bezpečnost jak železničního, tak i silničního provozu. V tomto trendu hodláme pokračovat i v následujících letech,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Modernizace přejezdů a jejich vyšší zabezpečení se projevily i v počtu nehod na přejezdech. „Vloni došlo k sto třiačtyiceti střetnutím, což je o dvaadvacet méně než v předchozím roce a nejméně od vzniku SŽ v roce 2003,“ uvedla tisková mluvčí SŽ Nela Friebová.

Plán na loňský rok počítal s úpravami sto čtyřiceti dvou přejezdů, avšak podařilo se jich zrealizovat o třináct více. „Na devadesáti pěti místech se zvýšilo zabezpečení, na dalších šedesát kříženích spočívala rekonstrukce v instalaci moderních technologií nebo úpravě povrchu u přejezdových konstrukcí. Z hlediska zvyšování bezpečnosti bylo nejčastějším opatřením doplnění světelné výstražné signalizace závorami, a to v jednačtyřiceti případech,“ informovala mluvčí.

V letošním roce čtyřicet křížení získá ke stávající světelné signalizaci také závory; ty se budou instalovat i na dalších třiceti místech, která jsou dosud zabezpečena pouze výstražnými kříži. Zejména preventivní význam bude mít vybavení osmi přejezdů kamerovým systémem. „Z hlediska bezpečnosti bude podstatné rovněž plánované zrušení jedenácti úrovňových křížení. K postupnému snižování jejich počtu by měly dále přispět legislativní úpravy, které nabyly účinnost od letošního roku,“ upřesnila Nela Friebová.        

Správa železnic prioritně přistupuje ke zvyšování stupně zabezpečení především u přejezdů, které jsou vyhodnoceny jako potenciálně rizikové. Jedná se o doplnění výstražných světel, instalaci závorových břeven a nově také o technologie kompozitových břeven s LED diodami.

Autor: red., Nela Friebová, zdroj foto: SŽ

Fotogalerie

závorová břevna včetně nové technologie kompozitových břeven s LED diodami    zdroj: SŽ

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.