Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Návrat Pařížské polygloty

19. srpna 2020 - 11:09

Zpět na seznam článků

Olomoucké ukradené unikáty budou k vidění od 10. září

Návrat Pařížské polygloty

Návrat Pařížské polygloty zdroj foto: VMO A. Valenta

Vědecká knihovna v Olomouci odkoupila zpět sedm ukradených svazků Pařížské polygloty – sedmijazyčného vydání bible, jež vycházelo v Paříži v letech 1629 až 1645. Sedm z deseti svazků bible v roce 1996 ukradl z knihovny dělník, který pracoval na rekonstrukci budovy.

V Olomouci tak zůstaly pouze tři osiřelé svazky, které téměř čtvrtstoletí čekaly, aby mohly být opět kompletní. „Povedla se úžasná věc a já děkuji všem kolegům, kteří se podíleli na úspěšném návratu odcizených svazků zpátky k nám do kraje. Finanční příspěvek, který na jejich pořízení hejtmanství uvolnilo, je skvělou investicí a jsem rád, že jsme ji nepromarnili. Vědecká knihovna v Olomouci tak získala ucelenou sbírku biblí, která se jistě stane velkým lákadlem pro odborníky i běžné návštěvníky," uvedl Petr Vrána, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast kultury a sportu.

Po letech se tak opět podařilo scelit desetisvazkové vydání tzv. Pařížské polygloty představující sedmijazyčné vydání bible (jde o hebrejský, samaritánský, chaldejský, řecký, syrský, latinský a arabský překlad), která je součástí řady polyglot, které odrážely snahy o jištění přesného a věrného biblického textu.

Vůbec poprvé se v tzv. Pařížské polyglotě například objevuje i tištěná verze samaritánského Pentateuchu (pěti knih Mojžíšových), který má velmi blízko k proslulým starověkým Kumránským svitkům.  „Ukradené svazky před nedávnem objevil v aukční nabídce německého antikvariátu historik Jiří Glonek, který na tuto skutečnost okamžitě upozornil. Znaky těchto tisků jsou totožné              se zbývajícími třemi svazky, které v knihovně zůstaly. Díky včasnému zásahu zaměstnanců knihovny a za přispění Olomouckého kraje, Vědecká knihovna v Olomouci odkoupila ukradené Bible za pouhých 1,3 tisíce eur přesto, že jejich původní vyvolávací aukční cena byla 4 tisíce eur. Jsme rádi, že bude opět všech deset svazků pohromadě,“ doplnila Iveta Tichá, ředitelka Vědecké knihovny v Olomouci. 

Koncem loňského roku se podařilo Vlastivědnému muzeu v Olomouci získat do své sbírky vzácný a málo známý plán obléhání Olomouce pruskou armádou od firmy Barry Lawrence Ruderman Antique Maps ve městě La Jolla v Kalifornii (USA).

Jedná se o dílo pražského rytce Ignáce Saltzera, kolorovaná mědirytina na ručním papíru, vzniklé nedlouho po úspěšné obraně města Olomouce, které bylo na území ČR doposud zastoupeno jen jediným exemplářem.  „Jsem velice rád, že se nám po složitých jednáních podařilo získat tuto ne příliš známou a přesto velice vzácnou mapu Olomouce a že ji můžeme vedle svazků Pařížské polygloty představit veřejnosti. Touto jedinečnou výstavou tak vlastně pokračujeme v našich exkluzivních projektech, jako byla například výstava Věstonické venuše nebo Keltské kamenné hlavy“, uvedl Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci.

Exkluzivní exponáty budou ve spolupráci s Vědeckou knihovnou v Olomouci vystaveny poprvé. Přímo v Mánesově galerii Vlastivědného muzea v Olomouci ve čtvrtek 10. září v jedenáct hodin, budou svazky Pařížské polygloty převezeny z Vědecké knihovny v Olomouci do Vlastivědného muzea v Olomouci. Na to bude následovat, přímo ve výstavních prostorech Vlastivědného muzea v Olomouci, tisková konference za přítomnosti náměstka hejtmana Olomouckého kraje Petra Vrány a dále ředitelky Vědecké knihovny v Olomouci Ivety Tiché a ředitele Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislava Holáska.

Autor: red., Antonín Valenta, zdroj foto: VMO

Fotogalerie

Návrat Pařížské polygloty                          zdroj foto: VMO A. Valenta

Související články

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.