Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

16.04.2024 - Loučení s legendárními Tornády v Olomouci - Konec...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

Rok se prodávají v České republice dálniční e-známky

01. prosince 2021 - 11:35

Zpět na seznam článků

Lidé si jich nakoupili za více než pět miliard korun

Rok se prodávají v České republice dálniční e-známky

ilustrační snímek zdroj foto: archiv Cendis

Přesně před rokem (1. prosince 2020) byl spuštěn prodej elektronických dálničních známek. Díky digitalizaci je jejich pořízení mnohem snazší a pohodlnější. Motoristé si navíc mohou sami zvolit začátek platnosti, systém je pak prostřednictvím SMS nebo e-mailu upozorní na blížící se konec platnosti e-známky. Elektronických známek se za uplynulý rok prodalo více než v roce 2020 starých papírových kuponů.

Zatímco dříve nákup klasického papírového kuponu znamenal jeho shánění, nalepování, a hlavně nekonečné seškrabávání, dnes trvá pořízení elektronické verze v průměru tři minuty. Dálniční e-známky si nejčastěji lidé kupují ve čtvrtek, denně se jich průměrně prodá kolem patnácti tisíc. „Máme za sebou rok provozu systému, což je delší doba, než jsme měli na jeho vývoj. Dobrý čas na ohlédnutí za celým obdobím. A dobrý pocit z výsledku a vděčnost všem, kteří na vývoji, provozování a rozvoji systému pracovali a pracují,“ říká Jan Paroubek, ředitel společnosti Cendis, která projekt elektronické dálniční známky provozuje.

Nejvíce si lidé pořizovali roční (2 812 889 ks), desetidenní (2 315 445 ks), nejméně měsíční (620 929 ks). Nejoblíbenějším prodejním kanálem je e-shop na webu edalnice.cz. Jeho prostřednictvím si e-známku kupuje zhruba osmdesát tři procent motoristů.  „Elektronické dálniční známky zůstávají stejně jako kdysi papírové kupony častým a praktickým dárkem pod stromeček. Na webu stačí zadáním SPZ zjistit, do kdy platí ta stávající a v návaznosti na to koupit novou,“ upřesnil mluvčí Martin Opatrný.

Autor: red., M. Opatrný

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv Cendis

Další články z rubriky

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

Baťův kanál se připravuje na hlavní plavební sezónu

Baťův kanál se připravuje na hlavní plavební sezónu

Plavební komora ve Spytihněvi má nová vrata

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.