Sobota 28. září 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Senátní volby v obvodu Šumperk vyhrál Stanislav Balík

28.09.2024 - Senátní volby v obvodu Šumperk vyhrál Stanislav Balík -...

Počasí

28.09.2024 - Sobota

Teplota: 15 / 10 - Oblačno

29.09.2024 - Neděle

Teplota: 13 / 4 - SkoroJasno

Unikátní svatováclavský dukát ze zlata

28. září 2024 - 14:33

Zpět na seznam článků

Vydává ČNB po více než sto letech

Unikátní svatováclavský dukát ze zlata

Unikátní svatováclavský dukát ze zlata zdroj: ČNB

Při tradiční Národní svatováclavské pouti guvernér ČNB Aleš Michl představil zlatý dukát s vyobrazením svatého Václava. Jedná se o historicky první dukát, který ČNB vydala.

Kromě historického významu dukát symbolizuje také úsilí ČNB obnovit své zlaté rezervy. „V ČNB obnovujeme zlaté rezervy pro budoucnost národa. Postupně jsme zvýšili naše zásoby zlata z osmi tun, což bylo nejméně v historii ČR. Nyní už máme přes čtyřicet tun. Plán je dosáhnout sto tun, což bude nejvíce v historii. Alois Rašín v roce 1922 řekl: „Nový stát bude úplně hotov teprve tehdy, až bude míti i zlatou minci svou.“ Rozhodli jsme se na myšlenku svatováclavského dukátu, který byl poprvé vydán v roce 1923, navázat. Dukát bude součástí rezerv a bude si ho moci zakoupit i veřejnost,“ řekl guvernér České národní banky Aleš Michl.

Na závěr mše svaté při tradiční Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi guvernér předal svatováclavský dukát proboštovi staroboleslavské kapituly, která poklad spravuje. Uložen bude spolu s Palladiem země české a dalšími poklady v bazilice Nanebevzetí Panny Marie.

Zlatý dukát je první obchodní mincí ČNB vydanou od vzniku samostatné České republiky v roce 1993. Nepřímo odkazuje na první z emisí svatováclavských dukátů, která vznikla v roce 1923 na návrh tehdejšího ministra financí Aloise Rašína. Prvorepublikový svatováclavský jednodukát z roku 1923 a dnešní jednodukát spojují stejná ryzost, rozměry, motiv svatého Václava i citace ze svatováclavského chorálu na rubu mince „SVATÝ VÁCLAVE NEDEJ ZAHYNOUTI NÁM I BUDOUCÍM“. Svatý Václav představuje symbol české státnosti a samostatnosti. Už za první Československé republiky byl z iniciativy ministra financí Aloise Rašína ústřední postavou svatováclavských dukátů, které se mezi Čechoslováky těšily velké oblibě.

Autor: Red., Petra Vlčková - ČNB

Fotogalerie

Unikátní svatováclavský dukát ze zlata   zdroj: ČNB

Další články z rubriky

Úspěch české známkové tvorby!

Úspěch české známkové tvorby!

Poštovní známky MPO získaly prestižní ocenění

Exkluzivní Fotogalerie

Čokoládové Losiny 2024 - II.

Čokoládové Losiny 2024 - II.

Fotek: 84
Přidáno: 24.09.2024

Čokoládové Losiny 2024 - I.

Čokoládové Losiny 2024 - I.

Fotek: 58
Přidáno: 24.09.2024

Desná na Šumpersku

Desná na Šumpersku

Fotek: 32
Přidáno: 15.09.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.