Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Regionální potravina 2014 zná své výherce

03. června 2014 - 16:50

Zpět na seznam článků

Ochutnávka bude na Šumperském Hafanovi

Regionální potravina 2014 zná své výherce

Regionální potravina 2014 - odborná komise hodnotí zdroj foto:L.Hošková

Osm výrobků z Olomouckého kraje, které se vyznačují výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi, ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2014. O prestižní značku se utkalo 81 produktů od pětatřiceti výrobců. Bojovalo se v devíti kategoriích, nejsilněji zastoupené byly pekařské a masné výrobky.

Pečená Bránice, Hanácký tvaroh Drásal, Jogurt Běláček bílý, Chléb leštinský speciál, Jablečný mošt Johanna Schrotha, Skaličský med květový-lipový, zákusek Větrník a Sušená jablka.

jogurt Běláček bílý

Tyto dobroty se nově mohou pyšnit prestižní značkou Regionální potravina. Pouze v kategorii masné výrobky trvanlivé nebyla cena udělena. Uspěla zemědělská družstva Újezd u Uničova, Senice na Hané i Jeseník, Pekařství Leština, společnost Paulla a výrobci Vladimír Šantrůček, Jaroslav Juráň a Eduard Kozák.„Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, jehož cílem je podpora malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let,“ objasnila Lucie Hošková z Agrární komory Olomouckého kraje.

odborná porota posuzuje

Výrobky hodnotila osmičlenná komise, v níž zasedli zástupci zemědělské a potravinářské inspekce, potravinářské komory, veterinární správy, agrární komory, ministerstva zemědělství, krajského úřadu a zemědělského intervenčního fondu.„Moje rodinná firma se věnuje pěstování ovoce od roku 1991. V prosinci 2011 jsem zahájil provoz sušárny. Ovoce vypěstované v systému BIO je sušeno horkým vzduchem, který zajišťuje kotel na ekologické palivo,“ uvádí k oceněným Sušeným jablkům jejich výrobce Eduard Kozák.

Ochutnávka bude na Šumperském Hafanovi

„Se značkou Regionální potravina se spotřebitelé setkají v obchodní síti. Příležitost k ochutnávce produktů oceněných v tomto roce i v minulých letech se veřejnosti naskytne v neděli 22. června od 14 hodin v areálu šumperského Pavlínina dvora. Některé výrobky si návštěvníci budou moci i zakoupit. Prezentace loga Regionální potravina doplní akci Šumperský Hafan,“ upřesnila Hošková.

Lucie Hošková - ochutnávka Regionálních potravin 2012

Kvalitní občerstvení doplní klasické české a moravské dobroty, které se osvědčily na Farmářských trzích. Prodávat se budou frgále, sladké koláčky i škvarkové tyčinky. Jídlo bude možné zapít mimo jiné třeba kávou Henri, která se už přes dvacet let praží v Olomouci a v roce 2012 získala ocenění Výrobek Olomouckého kraje.

Autor: red.,V.Krejčí, zdroj foto:L.Hošková

Fotogalerie

Regionální potravina 2014 - odborná komise hodnotí   zdroj foto:L.Hošková

Související články

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.